10 клас Захист України

21.01.2021

Мета:Навчити рятуванню поранених з поля бою

https://youtu.be/1CkDvd0F5bw

20.01.2021

Мета:Навчити  індивідуальним діям солдата та взаємождії у складі двійок та груп

https://youtu.be/O3LMuPrmehQ

13.01.2021

 Мета:Навчити основним видам та рисам ведення бою


Пропоную переглянути відео щодо цього уроку.https://youtu.be/rAtNKLkYi7M

24.12.2020

Заходи безпеки при поводженні зі зброєю і боєприпасами

  1. Безпека при стрільбі забезпечується чіткою організацією, безумовним виконанням вимог Курсу стрільб і встановлених заходів безпеки, високим станом дисципліни осіб рядового та начальницького складу.
  2. Особи, які не засвоїли «заходів безпеки», до стрільб і забезпечення стрільб не допускаються.
  3. Перед початком стрільб необхідно ретельно оглянути територію стрільбища (тиру). Під час проведення стрільб на стрільбищі виставити спостерігача, оточення, призначити старшого оточення, вказівників мішеней, провести їх інструктаж і розвести по місцях виконання обов’язків, перевірити зв’язок з ними.
  4. Дозвіл на відкриття вогню дає керівник стрільб. Вести вогонь у тирі (на стрільбищі) дозволяється тільки після сигналу «Вогонь». Стрільба припиняється по команді «Відбій» або «Стій! Припинити вогонь». Від команди «Відбій» до команди «Вогонь» забороняється будь-кому знаходитись на вогневому рубежі, підходити та торкатися зброї і боєприпасів, що там знаходяться.
  5. Ведення вогню повинно бути терміново припинено кожним стріляючим самостійно або по команді керівника у випадках:
    — появи людей, машин, тварин у зоні вогню, низько літаючих літаків чи вертольотів над районом стрільб;
    — підняття білого прапора (включення білого ліхтаря) на командному пункті;
    — виникнення пожежі від стрільби;
    — втрати орієнтиру під час нічних стрільб.

Категорично забороняється:

  • виймати зброю з кобури без дозволу керівника стрільб;
  • направляти зброю (незалежно від того, заряджена вона чи ні) в бік людей та місць, де вони можуть з’явитися;
  • заряджати зброю бойовими чи холостими патронами до команди керівника стрільб;
  • відкривати і вести вогонь без команди керівника стрільб, у небезпечних напрямках, з несправної зброї та коли піднято білий прапор (ліхтар) на командному пункті стрільбища (тиру);
  • залишати зброю на рубежі відкриття вогню.

Після закінчення стрільб категорично забороняється:

  1. При поводженні з вогнепальною зброєю безпідставно направляти ствол у бік людей, транспорту, будинків, інших будівель та споруд. В разі необхідності вогнепальна зброя повинна бути спрямована на поверхню, яка зможе прийняти кулю, наприклад: у землю, стовбур дерева, кулеуловлювач або вверх під кутом 45–60°.
  2. Залишати зброю без нагляду, де б це не було, а також передавати її іншим особам.
  3. Користуватись без необхідності чужою зброєю та зброєю, навички поводження з якою відсутні.
  4. Проводити чистку зброї бензином та іншими легкозаймистими речовинами, а також абразивними матеріалами, палити під час чистки.
  5. Без необхідності палець не повинен знаходитись на спусковому гачку.
  6. У всіх випадках, не пов’язаних зі стрільбою, запобіжник повинен бути в положенні «запобігання» .
  7. Для попередження роздуття або розриву ствола під час стрільби забороняється затикати або закривати чимось канал ствола.
  8. При поводженні з патронами не допускати пошкоджень, берегти їх від ударів, вологи, забруднення і т.ін.

30.12.2020

Основи стрільби з пневматичної гвинтівки

Основи стрільби з пневматичної гвинтівки. Приготування до стрільби передбачає прийняття положення до стрільби, заряджання гвинтівки, прикладку гвинтівки.

Положення для стрільби лежачи з пневматичної гвинтівки приймається у такий спосіб. Тримаючи гвинтівку у правій руці дуловою частиною вперед, зробити правою ногою повний крок уперед і трохи праворуч. Нахиляючись уперед, опуститися на ліве коліно. Потім, обіпершись лівою рукою об землю, опуститися на стегно лівої ноги і передпліччя лівої руки. Лягти на лівий бік і швидко повернутися на живіт, трохи розкинувши ноги в боки носками назовні. Корпус перебуває під кутом 25-30° до площини стрільби. Гвинтівку кладуть цівкою на долоню лівої руки.

Заряджання пневматичної гвинтівки проводять так: відкрити й відвести затвор, узяти патрон за головку великим і вказівним пальцями правої руки і підштовхнути його вперед, поки закраїна гільзи не наштовхнеться на торець ствола; закрити затвор.

Безпека під час проведення стрільби з пневматичної гвинтівки вимагає чіткої організації, знання і точного дотримання порядку і правил, установлених на стрільбищі або в тирі, високої дисциплінованості всіх учасників стрільби.

23.12.2020

Малокаліберна і пневматичні гвинтівки та гладко ствольна рушниця.

Яке, на вашу думку, призначення малокаліберних і пневматичних гвинтівок?

Малокаліберна гвинтівка ТОЗ-8М, калібру 5,6 мм, з відкритим секторним прицілом є безвідмовною і надійною в експлуатації, має високу купчастість бою (табл. 20.1, іл. 20.1).

Іл. 20.1. Малокаліберна гвинтівка ТОЗ-8М, калібру 5,6 мм, з відкритим секторним прицілом: а — загальний вигляд; б — будова гвинтівки: 1 — ложе; 2 — шийка ложа; 3 — тильна кришка (ковпачок); 4 — ствольна коробка зі спусковим механізмом; 5 — вікно для заряджання і викидання стріляної гільзи; 6 — приціл; 7 — ствол; 8 — намушник; 9 — цівка ложа; 10 — верхня металева петля 11 — ручка затвора; 12 — затвор; 13 — спусковий гачок; 14 — спускова скоба; 15 — нижня металева петля; 16 — приклад

Пневматична гвинтівка. Пневматична гвинтівка (іл. 20.3, іл. 20.4; табл. 20.2) — це зброя, призначена для ураження цілі на віддалі кулею, що приводиться в рух енергією стиснутих газів або повітрям. Пневматична гвинтівка пружинно-компресійного типу належить до наймасовіших моделей. Вирізняється простотою й високою надійністю.

Іл. 20.3. Пневматична гвинтівка ІЖ-38. Загальний вигляд

Іл. 20.4. Складові частини і механізми рушниці ІЖ-38: 1 — ствол; 2 — приціл; 3 — вісь ствола; 4 — прокладка ствола; 5 — коробка ствола; 6 — поршень; 7 — пружина бойова; 8 — колодка механізму спускового; 9 — штифт колодки; 10 — ложа; 11 — гвинт ложі задній; 12 — гачок спусковий; 13 — шептало; 14 — важіль блокування; 15 — важіль зведення; 17 — манжета; 18 — шарнір; 19 — кпин; 20 — ригель; 21 — пружина ригеля; 22 — вісь шарніра

Помпова рушниця (іл. 20.5, табл. 20.3) (англ. Pump-action rifle) — рушниця, перезарядка якої відбувається поздовжним рухом (пересмикуванням) цівки силою руки стрільця, завдяки цьому рухові і отримана назва системи (від англ. to pump — «качати»). Вона має сім основних елементів (ствол, ствольну коробку, затвор, ударно-спусковий механізм, магазин, цівку та приклад). Як і звичайна рушниця, помпова дає змогу вести вогонь як дробовими набоями, так і кулями.

Іл. 20.5. Помпова гладкоствольна рушниця «Форт-500МС» калібру 12/76 мм

Відкривання затвора, зведення курка, та подавання чергового патрона з магазина відбувається під час руху цівки назад (на себе), а досилання патрона в патронник і закривання затвора під час руху цівки вперед (від себе). Конструктивно можливий протилежний порядок дій, однак через те, що відкривання затвора та вивільнення стріляного патрона потребує більших зусиль, зручніше робити це під час руху руки «на себе». Можлива стрільба сигнальним і піротехнічним патронами, патроном з гумовою кулею або резиновою картеччю. Можливе виконання у мисливському варіанті.

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

6 клас Фізичне виховання

11 клас Захист України

9 клас Фізичне виховання